Ekonomi

Yükselen Japon faiz oranları hükümetin harcama planlarını etkileyebilir, Başbakan Ishiba uyardı

Investing.com — Japonya’da yükselen faiz oranları hükümetin borç finansman maliyetlerini artırabilir ve harcama planlarını etkileyebilir. Başbakan Shigeru Ishiba, Pazartesi günü parlamentoda yaptığı konuşmada bu konuda uyarıda bulundu.

Ishiba şöyle dedi: “Japonya’nın borç-gayri safi yurtiçi hasıla oranı yüksek. Faiz oranları yükseldiğinde, hükümet borcunu finanse etme maliyeti artar. Bu da harcamaları etkileyebilir.”

Ishiba ayrıca, borç verme oranlarının neredeyse on yıl boyunca sıfır civarında kaldığını belirterek, halkın büyük bir kısmının yüksek faiz oranlarına alışık olmadığını da sözlerine ekledi.

Ishiba’nın uyarısı, Japonya’nın ilk çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla verilerinin yukarı yönlü revize edilmesinden sadece birkaç saat sonra geldi. Yeni verilere göre, büyümenin ilk çeyrekte büyük bir daralma öngören önceki tahminlere kıyasla büyük ölçüde istikrarlı kaldığı görülüyor.

Bu okuma, Japonya ekonomisinin artan ticaret kaynaklı zorluklara rağmen dirençli kaldığına dair umutları artırdı. Tüketici harcamalarındaki yukarı yönlü revizyon da ülkenin en büyük büyüme motorlarından birindeki gücü vurguladı.

Japon tüketici enflasyonunda beklenenden daha büyük bir artış gösteren son veriler de faiz oranları üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı olduğuna işaret ediyor.

Japonya Merkez Bankası, neredeyse on yıllık ultra gevşek para politikasının ardından Japonya ekonomisine yönelik enflasyonist riskleri gerekçe göstererek geçen yıl faiz artırım döngüsünü başlatmıştı. Ancak merkez bankası bu konuda hükümetten direnç görmüştü. Kamuoyu algısı, büyüme zorlukları ve hükümet harcamaları üzerindeki etki konusunda endişeler vardı.

Bununla birlikte, tüccarların BOJ’un Temmuz ayında 25 baz puanlık bir faiz artışı için bahislerini artırdığı görülüyor. Bu durum özellikle enflasyon yükselmeye devam ederse gerçekleşebilir.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu