Türkiye, COP16’ya ev sahipliği yapamayacağını bildirdi
Türkiye, 2024 yılında Türkiye’de düzenlenmesi öngörülen Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansı’na (COP16) ev sahipliği yapamayacağını bildirdi. Hükümet, Şubat 2023’te meydana gelen depremleri gösterdi. konferans başkanlığından çekilme kararıyla bağlantılı olarak ülkenin birçok ilinde büyük can ve mal kayıplarına neden oldu.
BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne (CBD) ilişkin yayınlanan bir yazıda, Ankara’nın “Şubat 2023’te meydana gelen üç yıkıcı depremin yarattığı zorunlu durum” nedeniyle toplantı başkanlığından çekilme kararı aldığı ve Türkiye’nin “ifade ettiğini” ifade etti. Karardan dolayı pişman” dedi. Katılım için diğer ülkelerden teklif isteneceği kaydedildi. Konferansın 21 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlandı.
Geçen yıl Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen 15’inci konferansta, sözleşmeye taraf olan 190’dan fazla ülke tarihi bir anlaşmaya imza attı. Yeryüzündeki karaları, okyanusları ve canlı türlerini kirlilikten, bozulmadan ve iklim krizinden korumak için imzalanan bu anlaşma, Paris İklim Anlaşması’na benzetilerek “doğayla barış anlaşması” olarak nitelendirildi. Kunming – Montreal. Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi adı verilen anlaşma, 2030 yılına kadar gezegenin yüzde 30’unu koruma taahhütlerini içeriyor.
Çin, Kanada’da düzenlenen BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Konferansı’na başkanlık etti.
AFP / AK,ET
dogansarhaber.xyz