Ekonomi

TL mevduat faizleri düşmeye başladı

Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikasıyla birlikte mevduat faiz oranlarında ciddi artışlar yaşandı. Ancak TL likiditesinin bolluğu nedeniyle bankalar mevduat faiz oranlarını düşürmeye başladı.

NTV’de yer alan habere göre Türk Lirası likiditesindeki artışın bariz nedenleri var. Bunlara değinecek olursak kredi talebindeki düşüşü ilk sıraya koyarız; Mevduatın hâlâ en iyi getiriyi sağlayan araç olduğunu gösterebiliriz. O kadar ki; TL mevduat faizlerindeki düşüşe rağmen yatırımcısına yüzde 40’ın üzerinde getiri garantisi sağlıyor. Bu da bankalardaki TL mevduat miktarının yüksek kalmaya devam ettiği anlamına geliyor.

TL likiditesinin artmasına neden olan bir diğer gelişme ise KKM’den çıkış stratejisidir. Ekonomi yönetimi attığı adımla TL’ye çevrilen Döviz Korumalı Mevduat hesaplarının yenilenmeyeceğini duyurdu. Bu haftanın verilerine baktığımızda 50 milyar TL’lik KKM çıkışı göze çarpıyor. Buradaki paranın mevduata aktarılmış olması muhtemel.

BORSADAN KAYNAKLANAN PARALAR, BÜYÜK OLARAK YİNE MEVDUATLARA GİTTİ.

Öte yandan borsada çıkışlar… Borsada yaşanan gerileme, halka arz çılgınlığının aksine yatırımcıları borsadan çıkmaya itti. Borsadan çıkan yatırımcı sayısı 1 milyonu aştı. Borsadan çıkan paralar büyük miktarlarda mevduata geri döndü.

Dolar-TL kuru 30 TL’yi aştı. Ancak volatilite önceki aylara göre çok daha az. Dolar kurunda yılbaşından bu yana artış yüzde 1,6 oldu. Son aydaki değer artışı yüzde 3,52 oldu. Yani döviz kuru yatırımcılara ciddi bir artış sağlamadı. Döviz kurundaki kısmi istikrar, yatırımcıları tekrar faiz gelirlerine yöneltti.

LİKİDİTEYİ TEMİZLEMEK İÇİN DEPO İHALE ADIMLARI ATILDI

Merkez Bankası likiditeyi temizlemek için depo ihalesi adımlarını uyguladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2006 yılından bu yana ilk kez TL depo satın alma ihalesi açtı. Banka, son olarak 9 Ocak’ta 1 hafta vadeli, 25 milyar lira değerinde depo satın alma ihalesi açtı.

Ancak TL birikimine yol açan birçok faktör, sterilizasyon adımlarının yeterliliği konusunda soru işaretleri doğurabilir.

KAYNAK: NTV

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu