Sağlık

Sigaranın Vücudumuzdaki Korkunç Etkileri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Fidan Yıldız ÜNAL, sigara bağımlılığının neden olduğu KOAH tedavisinde kullanılan Bobin Tedavisinin hastaları güzelleştirdiğini söyledi.

Ülkemizde her yıl Mart ayının ilk haftası (1-7 Mart) “Yeşilay Haftası” olarak kutlanmaktadır. Yeşilay; Tüm dünyada ortak bir sorun haline gelen element bağımlılığı, sigara ve alkol gibi tüm israf edici alışkanlıklarla gösterilen çabayı içerir. Dünyadaki en yaygın bağımlılıklardan biri sigaradır. Sigara sadece kullanan kişiyi değil tüm toplumu olumsuz etkileyen psikososyal bir sorundur. Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon insan sigara nedeniyle ölüyor.

Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Sigara tüketimi başta akciğerler olmak üzere vücudun tüm organlarını olumsuz etkilemekte ve önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Sigara içtiğimiz andan itibaren vücudumuz zehirlenmeye başlar. Duman dile, boğaza, yemek borusuna, solunum yollarına, akciğerlere ve mideye hızlı ve sıcak bir halde ulaşır. 4.000’den fazla zararlı kimyasal element içerdiği bilinen sigara, tüm organlarda önemli hasarlara yol açmakta ve başta akciğer olmak üzere ölümcül riskler oluşturabilmektedir. Solunum yolunu kaplayan hücreler üzerindeki koruyucu yapıyı bozarak akciğer hücrelerinin yapısını bozar. Kronik akciğer hastalıklarının (KOAH) en büyük nedeni sigaradır.

KOAH nedir?

KOAH, akciğerlerdeki hava keseciklerinin ve bronşların tıkanması sonucu solunum sıkıntısı, öksürük ve nefes darlığına neden olan kronik bir hastalıktır. Bu hastalık ilerledikçe akciğer kapasitesi büyük ölçüde azalır, kana ve dokulara yeterli oksijen taşınması sağlanamaz. Sigara ve KOAH’ın ilişkisine dikkat çeken Yıldız, “Sigara ile semptomatik düzeyde başlayan KOAH, ağır KOAH hastalığına kadar sigaraya devam edilmedikçe tedavi edilemez ve bu hastalık tedavi edilemez. Ağır KOAH hastalığının tedavisinde ilaçların yanı sıra oksijen ve nebula tedavileri de verilmektedir. Bu tedavilere rağmen rahat nefes alamayan hastalarda son yıllarda uygulanan COIL (akıllı spiral tel) tedavisi, hastaların nefes darlığını azaltmada ve yaşam kalitelerini artırmada başarılı olmuştur.

Bobin Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

Yayınlanmış Avrupa klinik çalışmaları; endobronşial sarmallar (akıllı sarmal teller) ile bilateral olarak tedavi edilen hastalar; egzersiz kapasitesi, akciğer fonksiyonu ve yaşam kalitesi. Yıldız, “Koil tedavisi ağır KOAH ve solunum yetmezliği olan hastalarda fayda sağlıyor. Sigara içmek KOAH’a neden olur ve akciğerlerde büyük hasara neden olur. Bobin ameliyatı ile bu hasarlı bölgeler daraltılarak devre dışı bırakılır ve hastanın solunumu sağlıklı akciğer bölgelerine yönlendirilir. Bu sayede hastanın akciğer kapasitesi artırılır ve nefes darlığı düzeltilir. Ağır KOAH solunum yetmezliğinde uygulanan bu yöntemin başarısı için sigaranın bırakılması gerekiyor.” dedi.

Bobin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bobin tedavisi hasta ameliyathanede ve genel anestezi altında yapılır. Bronkoskopi cihazı ile akciğerdeki hasarlı bölge ilerletilir ve cihaz içinden geçirilen kateter yardımıyla akciğerdeki hasarlı bölgeye Coil adı verilen akıllı teller yerleştirilerek bu bölge devre dışı bırakılır. Bu sayede hastanın nefesi bu hasarlı bölgeden sağlıklı akciğer bölgesine yönlendirilir. Bu bir ameliyat değil, endoskopik bir işlemdir. Rastgele kesimler ve dikişler yoktur. İşlemin ardından hasta servise alınır. Ertesi gün akciğer grafisi kontrolünden sonra taburcu edilir. 1 ay sonra diğer akciğerin tedavisi yapılır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

sivricehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu