Ekonomi

Euro şahin açıklamalar ve düşen enerji fiyatlarıyla güçleniyor

Avrupalı ​​politika yapıcıların tartışmacı yorumları ve elektrik fiyatlarında beklenen düşüşlerin ardından bugün euro, dolar ve yen karşısında güçlü bir duruş sergiledi. Şu anda ortak para birimi yen karşısında 15 yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor ve dolar güçlense bile dolar karşısında istikrarlı seyrediyor. Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti, enflasyonun henüz yeterince kontrol altına alınamadığı ve bunun da euronun dayanıklılığında önemli bir faktör olduğu görüşünü dile getirdi.

Bu hafta başında euro, Japonya Merkez Bankası’nın kısa vadeli faiz oranlarını koruma kararının ardından yen karşısında 161,73 seviyesinde 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu hamle, dolar-yen kuruna müdahale riskinden kaçınmak isteyen yatırımcılar için euro-yen paritesini cazip bir bahis haline getirdi. Euro da bu hafta %0,5 artışla 87,14 peni’ye yükseldi.

Çarşamba günü İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf, piyasaların şu anda beklemediği bir şekilde, daha fazla faiz artırımının göz ardı edilmemesi gerektiğini öne sürdü. Bundesbank Başkanı Joachim Nagel de enflasyon hedefine ulaşmanın son adımlarının en zorlu adım olabileceği yorumunu yaptı.

Gelecek yıl G10 merkez bankalarının olası faiz indirimlerine odaklanılıyor. Ancak birçok merkez bankacısı bu spekülasyona karşı çıkıyor. Enflasyon hedefin üzerinde kaldığı sürece politika yapıcıların daha fazla sıkılaştırma riskini canlı tutması mümkün; özellikle de piyasa faiz oranlarındaki kayda değer düşüşün enflasyonist riskleri artırabileceği düşünüldüğünde.

Diğer gelişmelerde yen, ABD Hazine tahvili getirilerindeki düşüşten fazla faydalanamadı ve 10 yıllık tahvil getirileri Eylül ortasından bu yana en düşük seviyesinde kapandı. Yen şu anda dolar başına 151’e doğru ilerliyor ve en son Asya sabah ticaretinde 150,99 seviyesinde görüldü.

Düşen petrol fiyatları Avrupa’da memnuniyetle karşılanırken, Avustralya ve Yeni Zelanda doları ile Kanada doları gibi emtia bağlantılı para birimleri üzerinde baskı oluşturdu. Avustralya doları Gece boyunca yüzde 0,5 düştü ve en son 50 günlük hareketli ortalamanın hemen üzerinde 0,6405 dolarda görüldü. Merkez bankası Salı günü faiz oranlarını yükselttikten sonra daha fazla artış için çıtayı yükseltmiş gibi görünüyor ve para birimini Haziran ayından bu yana en büyük haftalık düşüşüne hazır durumda tutuyor. Yeni Zelanda doları da gece boyunca mütevazı bir düşüşle 0,5910 dolara geriledi.

Eski İtalya Başbakanı ve eski Avrupa Merkez Bankası lideri Mario Draghi, Financial Times konferansında Avrupa’nın neredeyse kesin olarak resesyona doğru ilerlediğini ve yüksek enerji maliyetlerinin de buna katkıda bulunan bir faktör olduğunu belirtti. Yine de, Brent Ham petrol vadeli işlemleri son iki haftada %12 düştü. Sıcak sonbaharın ısınma talebinin başlamasını geciktirmesi ve yüksek fiyatların endüstriyel kullanımı caydırıp ithalatı teşvik etmesi nedeniyle Avrupa’nın rekor gaz stokları artmaya devam ediyor.

Asya’da, Çinli yetkililerin Ping An Insurance Group’un sorunlu emlak geliştiricisi Country Garden’ın çoğunluk hissesini satın almasını talep etmesinin ardından Çin yuanı, offshore gecelik ticarette iki ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Çin’de tüketici fiyatları Ekim ayında düştü ve faiz oranlarının düşeceği beklentilerini tetikledi.

Singapur’daki MUFG’de döviz analisti Michael Wan, “Yumuşak enflasyon baskıları ve hala dar ekonomik toparlanma göz önüne alındığında, Çin merkez bankasının daha fazla faiz indirimi yapması yönünde bazı artan piyasa beklentileri var” dedi.

Ortadoğu’da İsrail güçleri ile Hamas militanları arasında Gazze’de yaşanan yakın çatışmalara rağmen İsrail Bankası’nın yoğun dolar satışlarının da etkisiyle şekel dolar karşısında savaş öncesi seviye olan 3,83’e geri döndü. Piyasa şimdi Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasını bekliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu